Sporters zijn altijd bezig met hun gezondheid, soms bij het absurde af. Een personal trainer, in iedere locatie en ruimte een weegschaal. De diëtiste bepaalt de hoeveel koolhydraten, de hoeveelheid vetten en de daarbij behorende schema’s om er voor te zorgen dat vetten verdwijnen en omgezet worden in spiermassa. Helaas zijn de sportscholen nu gesloten. Met name de topsporters, zullen hun voedingspatroon op eigen inzicht moeten volgen. En dat is een probleem. De huidige –top- sporter voelt de afhankelijkheid van de begeleiding nu in het extreme. Zelf nadenken, dat is bij veel topsporters, zeker onder de voetballers, maar voor weinigen weggelegd. Velen van hen hopen door middel van hun prestaties op een uitzonderlijke waardering. Een award vanwege de vele overwinningen, een plaats in de top honderd van de bestbetaalde sporters, de sporter van het jaar, als het maar iets is waarbij ze boven alle anderen uitsteken.
Hoe anders is het met de Nederlandse Sportman van de twintigste-eeuw, Reinier Paping die als onbekende sportleraar op 18 januari 1963 in alle vroegte begon aan een schaatstocht. Negentien-drie-zestig, een jaartal dat ons in het geheugen is gegrift als de koudste winter met de heroïsche tocht, ‘de Elfstedentocht’. Bij min-achttien, een strakke oostenwind, plaatselijke sneeuwstormen en een ijsvloer vol met scheuren. Schaatsers met kleding van wol en katoen met kranten achter de truien om zich te beschermen tegen de snijdende vrieskou. Van de bijna tienduizend starters haalden 129 rijders de finish. Reinier Paping was de eerste die na bijna elf uren op de Groote Wielen in Leeuwarden de finishlijn passeerde. Het was zijn eerste overwinning maar ook een die tot de verbeelding van heel Nederland spreekt.
Hoe anders was zijn voorbereiding op deze 200 kilometer vergeleken met de huidige wedstijdsporters. Zijn ontbijt? “Wat lichte kost, een bord Brinta” was zijn ontnuchterend antwoord. Deze quote zou nu, anno 2021 door de marketing van de firma met ‘goud’ worden beloond. Paping kreeg 500 gulden, een zilveren sigarendoos –als niet roker!- een föhn voor zijn vrouw en twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer.
Reinier Paping is maandag 20 december 2021 op 90-jarige leeftijd overleden.
In het rijtje van Anton Geesink, Johan Cruijff past ook zeker de naam van Reinier Paping. Alleen met dit verschil dat hij zich de Nederlandse sportman van de twintigste eeuw mag noemen.
Gerard Kokhuis