Laten we even een jaartje of tien vooruit kijken. Ik zie een aankondiging mijn scherm binnenkomen van de hoofdklassewedstrijd op zaterdagmiddag 15.30 uur: Quick’20-Achilles’12. En nog een: Sportclub Enschede-Rigtersbleek. Wat blijkt, deze voormalige zondagclubs zijn jaren terug met hun eerste elftallen op zaterdag gaan spelen en zijn intussen tot de hoogste regionen van het amateurvoetbal doorgedrongen. Kom je bij deze clubs op zondag op het sportpark, dan zie dat er nauwelijks iets te doen is. Hier en daar een jeugdwedstrijd, dat is het.
De amateurvoetbalkrant van de Twentsche Courant Tubantia is dit jaar een belangrijke. Later zal inderdaad blijken dat anno 2019 een nieuwe trend in het amateurvoetbal van deze regio met haastige spoed om zich heen greep. Steeds meer zondagclubs gingen destijds naar de zaterdag.
Trainer Gerald Willems (foto) van de fusieclub SV Rijssen zegt het ook op pagina 2: ‘Ik denk dat steeds meer clubs voor de zaterdag gaan kiezen’. Dat heeft hij goed gezien. Als Willems met zijn ploeg wil promoveren, zal hij op moeten schieten, want het wordt in de aanstaande voetbaljaargang zwaar in de vierde klasse zaterdag met een scala aan gerenommeerde nieuwkomers uit de zondagcompetitie: ATC, De Zweef, GFC, Achilles’12, Berghuizen, Eilermark, Rigtersbleek, SC Enschede, Tubantia en eigenlijk ook Sportlust Glanerbrug dat weliswaar al op zaterdag speelde, maar dat ook op zondag deed. De Glanerbruggers kennende willen ze zsm naar de derde klasse en nog hoger.
Het zijn grote namen en wat dat allemaal betekent, laat zich raden. Als ze over een jaar of vijf in de tweede klasse of hoger zijn gearriveerd, stoppen ze op zondag en gaan ze alleen nog op zaterdag voetballen. Daar gaat het naar toe. Zie wat PH gedaan heeft. De grote, katholieke Almelose club is intussen al tweede klasser, net als Quick’20. Maar de Oldenzalers voetballen nu nog volop op zondag. Ik voorspel echter dat ze met de topteams naar de zaterdag gaan, als het eerste zaterdagteam de hoofdklasse bereikt heeft. Zondagvoetbal is tegen die tijd finaal uit de gratie geraakt. Het publiek komt niet meer, de spelers willen niets liever dan op zaterdagmiddag voetballen. Dat is de trend die ineens versneld tot ontwikkeling komt.
Over tien jaar zal het zaterdagvoetbal veel groter zijn dan het zondagse. De grote clubs uit de grotere plaatsen voetballen dan met hun hoofdmacht op zaterdag en zal de Hengelose derby Tubantia-Achilles’12 een mooi affiche zijn net zoals de Enschedese topper Rigtersbleek-Sportclub. In Glanerbrug loopt het dorp uit voor de knaller Eilermark-Sportlust.
Op zondag voetballen dan alleen nog de dorpsclubs tegen elkaar. Want daar hebben de fans van de plaatselijke clubs geen bezwaar tegen een wedstrijdje van hun eerste elftal op de middag. WVV’34-DSVD, UD-Fleringen en De Tukkers-RSC blijven als zondagse wedstrijden gewoon bestaan.
Tot slot nog mijn jaarlijkse guilty pleasure uit de amateurvoetbalkrant: welke club is bij aanvang van het nieuwe seizoen kampioen in het aantrekken van nieuwe spelers? Is het SVZW, Rigtersbleek of een van de Glanerbrugse clubs?
Even tellen. SVZW heeft 12 nieuwelingen, Eilermark ook 12, maar Rigtersbleek wint deze keer de wedstrijd met liefst 14 nieuwe spelers. Wel moeten deze clubs met een schuin oog naar Hengelo kijken, want Tubantia en BWO mengen zich ook in deze prestigestrijd met elk 11 nieuwe spelers.