Zondag 24 november 2024
Twentesport

Toeschouwers gezocht in de topklasse

Geplaatst op 12 oktober 2012 door   ·   Geen reacties

HAAKSBERGEN – Het fenomeen bestaat al langer: zondagtopklassers die hun wedstrijden op zaterdagavond spelen. De amateurvoetbalclubs spreken onderling af om wedstrijden te verplaatsen, in de hoop meer toeschouwers te trekken. De profclubs zijn de grootste concurrenten.

Het is een koele zaterdagavond in Haaksbergen, HSC’21 speelt een thuiswedstrijd. Er staan ongeveer 700 toeschouwers langs de lijn. De ‘oe’s’ en ‘ah’s’ bij spannende situaties op het veld klinken regelmatig en er valt geregeld een doelpunt. Normaal gesproken wordt deze wedstrijd op een zondagmiddag gespeeld, maar na onderling overleg hebben de clubs besloten om op zaterdagavond te spelen. De reden voor deze verplaatsing is karakteristiek: het bestuur van HSC’21 denkt meer toeschouwers te trekken door op zaterdag te spelen. Ook in Lienden, Heemskerk en Groesbeek denkt men er zo over. Die plaatsen zijn op zaterdagavond ook regelmatig het decor van een wedstrijd uit de zondag Topklasse. Alles voor de toeschouwers.

Sinds de invoering van de zaterdag- en de zondag Topklasse in 2010, is er een negatieve trend te zien in de toeschouwersaantallen. Vorig seizoen daalden de toeschouwersaantallen bij bijna elke club uit de zondag Topklasse. Op een willekeurige wedstrijd uit de zondag Hoofdklasse C (een van de drie hoofdklassen, waaruit later de zondag topklasse is ontstaan, LR) kwamen in de jaren ’90 met gemak ongeveer 700 á 800 toeschouwers af. Zulke aantallen zijn nu niet meer realistisch.

Harrie Derks, voorzitter van Achilles’29 en tevens directievoorzitter van de CV Topklasse, weet waarom de supporters in zulke grote hoeveelheden schitteren door hun afwezigheid. “De meeste clubs die zo nu en dan een wedstrijd naar de zaterdagavond verplaatsen, doen dat om commerciële redenen”, vertelt Derks. “Wanneer een profclub uit de regio op een zelfde tijdstip speelt als een zondagtopklasser, kiezen supporters doorgaans voor de profclub. Door op een zaterdagavond te spelen, hopen we dat er dan meer supporters komen opdagen. De keuze tussen NEC of Achilles’29, Heerenveen of SWZ/Boso Sneek en FC Twente of HSC’21 wordt bijna altijd in het voordeel van de profclub gemaakt’, weet Derks, die zich één wedstrijd nog goed voor de geest kan halen. ‘Het ging niet eens om een wedstrijd van NEC, wat onze grootste concurrent is als het gaat om publiek, maar om de wedstrijd PSV – Ajax. Veel van onze supporters waren die wedstrijd in de kantine of thuis aan het bekijken. Dat kon mooi, want de klassieker was om 12.30 uur begonnen en wij speelden met Achilles’29 om 14.30. PSV-doelman Przemysław Tytoń werd in die wedstrijd minutenlang behandeld aan een hoofdblessure, waardoor er bijna twintig minuten langer werd doorgespeeld. Het gevolg was dat de toeschouwers allemaal later bij ons kwamen kijken of zelfs helemaal niet. Voor mij was dat echt een openbaring.’

De KNVB legt de clubs dus geen strobreed in de weg. Datzelfde geldt voor spelers en trainers, die de clubs in de meeste gevallen wel begrijpen en de voordelen van verplaatsing inzien. WKE-speler Gradus Hempenius vindt zelfs dat het alleen maar voordelen heeft. ‘Je hebt zaterdag de hele dag vrij’, begint de voetballer uit Glanerbrug. ‘Je kunt ’s avonds nog even een discotheek opzoeken, bent zondags vrij en er komt meer publiek kijken. Ja, van mij mag er wel vaker een wedstrijd verplaatst worden naar de zaterdagavond’, vertelt hij enthousiast.

Er zijn ook spelers die er niet alleen maar voordelen in zien. Arjan Goorman, middenvelder van HSC’21, is er een van. ‘Natuurlijk heeft het veel voordelen, maar ik bekijk ook de achterkant van de medaille’, zegt hij. ‘Volgens mij maakt iedere speler in de Topklasse een bewuste keuze of hij op zaterdag of zondag voetbalt. Ik speel bij een zondagclub, dus ga ik er van uit dat ik op zondag voetbal.’

Waarschijnlijk zijn de trainers de meest gedupeerde partij van het incidenteel verplaatsen van wedstrijden naar de zaterdagavond. Zij zullen namelijk een dag minder hebben om het team voor te bereiden. In de praktijk blijkt dat elke trainer zijn eigen maatregelen treft.

Zo kiest André Paus, trainer van FC Lienden, ervoor om twee keer te trainen, in plaats van drie keer. ‘Dat komt vooral doordat we niet drie keer op kunstgras kunnen trainen. Wij zijn namelijk het enige zondagteam binnen de vereniging, verder speelt iedereen op zaterdag. Het wordt dan dus lastig om op een goed veld te trainen’, schetst Paus de situatie bij de Gelderse club. De oefenmeester is dan ook geen volledige voorstander om wedstrijden op zaterdag te spelen. ‘Af en toe op zaterdag spelen is voor mij geen probleem, maar ik geef ook zeker niet altijd toestemming.’

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief