Hoe vergaat het Heracles en FC Twente nu het nieuwe seizoen voor de deur staat? Dat is uiteraard lastig te zeggen, want het zijn barre en boze tijden, ook voor de sport.
Waar het vorige seizoen eindigde vanwege de corona, daar begint het nieuwe ondanks de corona. En dan mogen er in dat nieuwe seizoen, dat komend weekend van start gaat, ook nog eens heel weinig toeschouwers in het stadion komen.
Dan mag voorzitter Rob Toussaint van Heracles Almelo wel zeggen dat profvoetbal zonder volle stadions niet alleen sfeerloos is, maar – als het lange tijd duurt – ook nog het einde van de bedrijfstak kan inleiden, ook hij weet niet hoe het te veranderen. Bovendien moet nog maar worden afgewacht hoe het echt zal lopen, want ook de afgelopen jaren zagen de meeste fans van alle clubs in het betaald voetbal de wedstrijden van hun helden op de televisie. Goedkoper qua drankgebruik, comfortabeler, want koeler in de zomer, warmer in de winter – en als het moet met een sfeergeluiden van een bandje
Natuurlijk gaat er – ondanks het bovenstaande – uiteindelijk niks boven ‘erbij’ zijn, maar om nou te zeggen dat het voetbal ten dode is opgeschreven als de huidige praktijk lang aanhoudt, dat is ook zo wat.
Bovendien leert de Tour de France dat minder publiek niet ten koste gaat van de beleving en dat de koers leeft als nooit tevoren, met veel minder toeschouwers langs de weg, op die ene col van gisteren na. Minder carnavalszotten en andere gekkies op de flanken van de routes over de Pyreneeën maken de belangrijkste fietsroute ter wereld veiliger om te rijden en beter te volgen. Hoe meer zwetende, schreeuwende en anderszins lichaamsvochten afscheidende malloten, dus hoe minder publiek, des te veiliger voor renners, toekijkers en fietsfeest, en dus ook voor televisiekijkers.
Blijf de vraag waarmee dese tekst begon: hoe staan FC Twente en Heracles ervoor? Afgaande op de voorbereiding houdt het nog niet over
Scipio