De voorzieningenrechter is van mening dat het ‘praktisch onuitvoerbaar’ is om De Graafschap een plek in de Eredivisie toe te kennen. ‘Een extra club in de eredivisie heeft gevolgen voor het hele competitieprogramma van de eredivisie, maar ook voor dat van de eerste divisie. Naast alle uitgangspunten van de KNVB zoals uit/thuis-verhouding en verdeling van live tv-wedstrijden zal er ook met gemeenten en politie moeten worden afgestemd. In drie weken is dat praktisch onmogelijk, zo oordeelt de rechter’, luidt de uitspraak.
De Graafschap voelt zich het slachtoffer van de gebeurtenissen rond FC Twente. De licentiecommissie liet de Tukkers degraderen en de kort-gedingrechter bevestigde die uitspraak. De beroepscommissie maakte de straf verrassend ongedaan.
Ondertussen wist De Graafschap bijna een maand lang niet waar ze aan toe was. De Superboeren degradeerden door een nederlaag tegen Go Ahead Eagles op sportieve gronden uit de Eredivisie, maar zouden worden ‘opgevist’ bij een degradatie van FC Twente.
Advocaat Danny Snijders van De Graafschap betoogde tijdens de zitting op 5 juli dat de club uit Doetinchem als negentiende zou moeten worden toegelaten tot de Eredivisie. Om de zaak te onderbouwen liet hij weinig heel van FC Twente en gebruikte krachttermen als schimmenspel, vervalsingen, angstcultuur, informele vergadercircuits en het wissen van facturen. ‘De Graafschap heeft ook volgend jaar recht op eredivisie-voetbal’, want in Doetinchem waren er ‘geen fraudegevallen’, ‘geen schulden’ en ‘geen malversaties.’
Advocaat Harro Knijff van de KNVB schamperde dat het ‘in de Eredivisie niet is gelukt’ en dat De Graafschap ‘het nu probeert in de rechtszaal’. Volgens de voetbalbond heeft De Graafschap op basis van reglementen nergens recht op. De Achterhoekers openen het seizoen in de eerste divisie vrijdag 5 augustus met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven.