ENSCHEDE – Op grond van de reglementen van de KNVB is het een stichting in het betaald voetbal verboden met een E- of F-teams in de competitie te spelen. FC Twente is een dergelijke stichting, maar heeft op papier een constructie bedacht om hier onderuit te komen door de spelers lid te laten zijn van ATC’65 en s.v. Twello en onder de vlag van deze clubs in de competitie uit te komen. In werkelijkheid zijn het echter twee teams van FC Twente. In een brief die FC Twente vorig jaar mei aan de amateurclubs stuurde staat dat FC Twente in het seizoen 2012/123 start met twee teams. Ze worden getraind door trainers van FC Twente, spelen op de accommodatie van FC Twente en dragen het shirt van FC Twente. FC Twente draagt de kosten voor de E-teams.
In de regio Twente is bij de amateurclubs veel commotie over deze situatie ontstaan. Daarom heeft Henk Bolhaar, in zijn functie van regioafgevaardigde, dit aangekaart in de districtsvergadering van het district Oost. Hij is van mening dat er feitelijk sprake is van het overtreden van de reglementen. De districtsvergadering stemde er mee in om het districtsbestuur te verzoeken de kwestie aan de reglementscommissie in Zeist voor te leggen. Die achtte zich niet bevoegd, omdat het niet om de uitleg van de reglementen gaat, maar of er sprake van het overtreden hiervan. Daarover moet de Tuchtcommissie oordelen. De vervolgens ingeschakelde tuchtcommissie in Oost kwam tot de conclusie dat de betrokken amateurclubs geen overtreding begaan en dat zij niet bevoegd is over een betaald voetbalorganisatie te oordelen. Daarvoor werd verwezen naar Zeist, hetgeen het districtsbestuur heeft gedaan. Na enkele maanden bleek echter dat de afdeling juridische zaken in Zeist er geen zin in had de kwestie voor te leggen aan de aanklager betaald voetbal . Dit werd aan het districtsbestuur overgelaten. Die heeft medio januari jl. besloten dit vooralsnog niet te doen omdat er ontwikkelingen zijn om het voor stichtingen mogelijk te maken met E- en F-jeugd te spelen.
Voor Enschedeër Henk Bolhaar was dit reden zich hierover via een open brief aan de bondsvoorzitter, Michael van Praag, te wenden. Hij vindt de gang van zaken hoogst onbevredigend, omdat Zeist niet voornemens is een kennelijke overtreding van de reglementen door een bvo tuchtrechtelijk in behandeling te nemen. Volgens hem riekt dit naar klasse justitie omdat, wanneer een amateurclub een reglement overtreedt of administratieve fouten maakt deze wordt geconfronteerd met forse boetes en het in mindering brengen van punten, ook al is er sprake van menselijke fouten. Bolhaar doet een beroep op de bondsvoorzitter om in deze kwestie actie te ondernemen. Hij verwijst daarbij naar de nieuwjaarsboodschap van Van Praag waarin hij zegt ‘samen maken we regels waar we ons allen aan moeten houden’.
Hieronder de brief die Bolhaar naar Van Praag heeft gestuurd.
Open brief aan de bondsvoorzitter van de KNVB
Bondsvoorzitter van de KNVB
De heer M. van Praag
Enschede, 31 januari 2013
Geachte heer Van Praag,
Via deze open brief vraag ik, als regioafgevaardigde in het district Oost van de KNVB, uw aandacht voor het volgende.
In mei 2012 werden de amateurverenigingen in het district Oost er mee geconfronteerd dat de stichting FC Twente in samenwerking met ATC’55 uit Hengelo en s.v. Twello in het seizoen 2012/2013 met 2 E-teams zou deelnemen aan de competitie. Dit heeft in het district, met name in Twente, grote verbazing opgeroepen. Ingevolge artikel 13, lid 4 van het Algemeen Reglement, in samenhang met leden 2 en 3 van dit reglement en artikel 6, lid 2, sub b van de Statuten, is het immers een stichting, NV of BV in het betaald voetbal niet toegestaan met een E-team deel te nemen aan de competitie van de KNVB en mag een dergelijke stichting, NV of BV uitstuitend spelers vanaf 10 jaar laten deelnemen aan trainingen en vriendschappelijke wedstrijden indien aan de in lid 4 vermelde voorwaarden wordt voldaan.
Voor mij was dit aanleiding deze kwestie op 22 mei 2012 in de districtsvergadering aan de orde te stellen. Op mijn voorstel heeft de districtsvergadering besloten het districtsbestuur te verzoeken aan de Reglementscommissie te vragen of FC Twente en beide amateurclubs op basis van de gekozen constructie handelen in strijd met de statuten en het Algemeen Reglement. Het districtsbestuur heeft toegezegd dit te doen en heeft daarvoor bijgaande brief aan de Reglementscommissie gestuurd.(bijlage 1). In deze brief treft u nadere informatie aan over de door FC Twente gekozen, in mijn ogen illegale, constructie.
De Reglementscommissie heeft het districtsbestuur in haar uitspraak d.d. 25 juni 2012 niet ontvankelijk verklaard omdat het in deze zaak niet gaat om het uitleggen of vaststellen van de betekenis van een reglement, maar het vaststellen of een feitelijke situatie al dan net in strijd is met een reglement. De beantwoording hiervan is niet aan de Reglementscommissie maar aan de Tuchtrechtelijke organen (bijlage 2).
Vervolgens heeft het districtsbestuur de zaak voorgelegd aan de Tuchtcommissie in het district Oost. Eind september 2012 deelde de voorzitter van deze commissie aan het districtsbestuur mee, dat ATC’65 en s.v. Twello niets te verwijten valt en dat deze commissie niet bevoegd is een oordeel te vormen over het gedrag van FC Twente. Daarvoor wordt verwezen naar de juridische afdeling in Zeist om de zaak voor te leggen aan de juiste organen (bijlage 3).
De voorzitter van het district Oost, mevrouw E. Bakker-Derks, heeft de zaak toen aan Zeist voorgelegd. Tijdens de op 19 november 2012 gehouden districtsvergadering heb ik geïnformeerd naar de stand van zaken en daarna heb ik mevrouw Derks hierover nog persoonlijk benaderd. Eind december 2012 ontving ik van haar bericht dat men in Zeist niet voornemens is actie te ondernemen in de richting van de Aanklager betaald voetbal en dit aan het districtsbestuur wordt overgelaten.
Op 10 januari 2013 heeft het districtsbestuur om haar moverende redenen besloten zich vooralsnog niet tot de Aanklager te wenden, maar om over de langdurige gang van zaken een brief te sturen aan het Bestuur Amateurvoetbal (bijlage 4).
Ik vind de gang van zaken hoogst onbevredigend. Zeist is niet voornemens een kennelijke overtreding van de reglementen tuchtrechtelijk in behandeling te nemen en kijkt de andere kant op. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat dit te maken heeft met het feit dat in een artikel in de Twentsche Courant Tubantia van 4 december 2012 het hoofd opleidingen van FC Twente spreekt over het goedvinden van de bond over de gekozen constructie (bijlage 5).
Dit riekt naar klasse justitie. Wanneer een amateurvereniging (reglements)bepalingen overtreedt of administratieve fouten maakt wordt deze geconfronteerd met forse boetes en het in mindering brengen van punten, ook al is er sprake van menselijke fouten. Maar naar het kennelijk overtreden van bepalingen door een betaald voetbalorganisatie wil men in Zeist niets doen. Het gaat mij in dit verband niet om FC Twente, maar om de rechtsongelijkheid die er in mijn ogen is tussen het optreden van de KNVB bij handelen door amateurverenigingen en door betaald voetbalorganisaties. Want FC Twente schijnt m.b.t. de E-teams niet de enige bvo te zijn die de regels zou overtreden. Het gaat mij er ook niet om of stichtingen E-teams mogen hebben, maar dat moet dit via de ‘voordeur’ en niet via de ‘achterdeur’ worden geregeld.
Hoe is dit te rijmen met de campagne die de KNVB eind 2012 is gestart “Zonder respect geen voetbal”? Hieronder valt ook het respecteren van reglementen, juist door de KNVB zelf. De geloofwaardigheid van de KNVB in het kader van “Zonder respect geen voetbal’ gaat mijns inziens verloren wanneer de KNVB niet zorgdraagt voor handhaving van haar reglementen. Hierbij refereer ik ook aan uw nieuwjaarsboodschap voor alle KNVB-leden dat vanaf 1 januari 2013 op de website van de KNVB staat. Citaat:
We maken samen de regels waar we ons allen aan moeten houden.
De KNVB heeft de belangrijke, maar ook vaak ondankbare taak om die regels te handhaven. Met als gevolg dat mensen (terecht) naar onder meer de bond kijken als het ergens mis is gegaan. Natuurlijk volgt er ook dan weer onafhankelijke tuchtrechtspraak, zodat er van willekeur geen sprake kan zijn. Zo hoort het ook.
Geachte heer Van Praag, ik doe een beroep op u om in deze kwestie actie te ondernemen. Wanneer de bevoegde tuchtrechter een oordeel heeft geveld zal een ieder daarvoor respect moeten hebben, hoe dit oordeel ook uitvalt.
Met vriendelijke groeten,
Henk Bolhaar
Regioafgevaardigde district Oost
Pffff lekker zeiken van die Bolhaar, zoek een vak
De beste man heeft volkomen gelijk! Amateurclubs zien nu ipv 1 a 2 maar liefst 4 a 5 E spelertjes vertrekken! Hierdoor een hoop competitievervalsing en wat heeft het voor zin? Twello en ATC (En straks TVC) die kampioen worden zonder tegendoelpunt etc etc… worden ze echt niet beter van