Mijn heftigste ervaring met een hond was ergens in de jaren ‘70, toen ik onze Afghaanse saluki Zoë in een weiland aan de Witbreuksweg, tegenover de toenmalige hockeyvelden van EHV, bevrijdde van een kudde woest stampende koeien. Het was Rawhide in Twente en ik voelde me Co Starring. Wat ik verder van honden weet? Dat die van Adolf Hitler Blondie heette en dat we daar in ieder geval een geweldige zangeres aan hebben overgehouden. Willem van Hanegem liet ooit zijn hond beslissen over een transfer naar Marseille. En Piet Veldhuizen vertrok uit Alicante omdat zijn hond heimwee had. Maar nu is er Floki, de hond van Elon Musk, de grote man achter Tesla en met een vermogen van zo’n 200 miljard euro één van de rijkste mensen ter wereld.
FC Twente heeft een sponsordeal gesloten met Floki, een aanbieder van cryptomunten, en de overeenkomst heeft intussen al flink wat kritiek gekregen. Zo twitterde de ex-hoofdredacteur van Quote en supporter Sander Schimmelpenninck: ‘Waarom leert mijn cluppie nou nooit eens weg te blijven bij vies geld. Supporters (die het meestal niet breed hebben) verleiden tot speculeren met domme crypto’s is verwerpelijk’. Peter Slagter, die bekend staat als dé cryptospecialist van Nederland, deed ook een duit in het zakje: ‘Dit is zo ontzettend triest en fout. Ga je schamen, FC Twente’. Oké, tot zover de negatieve commentaren. Daar staat tegenover dat clubs als Bayer Leverkusen, Fenerbahce, Spartak Moskou en Napoli ook met Floki in zee zijn gegaan. Dat zijn toch geen koekenbakkers, zou René van der Gijp gezegd kunnen hebben. En daarmee komen we bij degene die Floki en FC Twente aan elkaar heeft gekoppeld, marketingkanon Chris Woerts, de man achter de Amstel Gold Race en het Holland Heineken House en vaste gast bij Veronica Inside, dat hij prefereert boven Studio Voetbal (‘daar zit je te kijken naar groeiend gras’). Als ik Chris Woerts zie, moet ik altijd denken aan die jongen uit de laatste klas van het gymnasium: niemand die hem begreep, maar hij lachte iedereen uit en kwam een paar jaar later bij de reünie voorrijden met de allerdikste SUV uit de showroom.
Iemand als Chris Woerts lijkt me net iets te veel een jongen van het snelle geld en daarvan hebben we er bij FC Twente de laatste jaren al meer dan genoeg gehad. Het gezeik is allemaal begonnen toen Johan Plageman, die de club met een degelijk saneringsplan in 2003 uit het faillissement trok, drie jaar later door Joop Munsterman werd kaltgestellt. Daarna werd het beleid een tijd lang vooral bepaald door Pavlovreacties. En daar lustten de honden geen brood van.
Peter Bonder