Zaterdag 23 november 2024
Twentesport

Luuk de Jong

Geplaatst op 24 april 2017 door   ·   1 Reactie

Zag je hem daar zitten op de reservebank? Treurige ogen, een tikkeltje chagrijnig. Te langen leste had Phillip Cocu hem niet meer opgesteld. Luuk de Jong, de speler van PSV met het hoogste salaris (ruim twee ton per maand), kan het niet meer. Scoren was zijn specialiteit, maar hij lijkt dit cruciale aspect van de voetbalsport verleerd te zijn. Vorig seizoen maakte De Jong 32 doelpunten in 44 officiële wedstrijden. Momenteel staat de teller op 9 uit 38. Stel dat hij er zo’n 25 gescoord had, dan was PSV andermaal kampioen geweest.

De laatste keer dat ik hem live zag spelen was enkele weken geleden in de Grolsch Veste bij FC Twente-PSV (2-2). Het was ontluisterend. De voormalige crack van de FC raakte geen bal meer. Ik had met hem te doen, echt waar.
Mijn huisgenote vond het zelfs zielig. ‘Waarom stuurt PSV hem niet naar een haptonoom?’ vraagt ze. ‘Dat soort hulpverleners kunnen zo’n jongen helpen.’ Een haptonoom komt er door aanraking achter waar iemand blokkeert. ‘Bij Luuk hapert er van alles. Hij heeft blokkades. PSV moet voor hem een haptonoom laten komen’, aldus de bezorgde huisgenote.
‘PSV beschikt over een professionele staf’, reageerde ik. ‘Als zo’n speler een haptonoom nodig heeft, komt er dus een haptonoom.’

Even terug naar zijn Twentse periode. Dat waren de seizoenen 2009-2012. Hij maakte zijn doelpunten, werd in 2012 topscorer met 32 treffers, maar wat bijna net zo voornaam is, is het grote aantal assists dat hij leverde. Toen de FC met 6-2 van PSV won, leverde De Jong drie assists en een doelpunt. In de gewonnen bekerfinale van 2011 scoorden Brama en Janssen uit een assist van hem. Herinner je je nog zijn assist en zijn doelpunt tegen Zenit Sint Petersburg? Ik noem er slechts een paar uit een groot arsenaal. In mijn boek ‘De Top 50 van FC Twente’ posteerde ik hem op plek 36. Ik vond dat hij over de periode 1965-2015 tot de beste vijftig spelers van de club behoorde en was altijd gecharmeerd van zijn werklust en spirit en van al die doelpunten en assists. Die komt er wel, dacht ik toen hij naar Borussia Mönchengladbach overstapte.

Om er weer bovenop te komen gunt mijn huisgenote hem een goede haptonoom. Ik gun hem liever een paar goede buitenspelers.  Nog niet zo lang geleden legden buitenspelers als Narsingh en Willems nog wel eens een secuur balletje op zijn knar. Want koppen kan De Jong heel goed. Maar Narsingh is vertrokken en Willems heeft een kwakkelseizoen (oa door blessures en misschien wel omdat hij twee keer kort achter elkaar vader is geworden). Tegenwoordig heb je Pereiro op de vleugel, maar die gaat meestal voor eigen eer. Je hebt Bergwijn, de uitblinker van Jong PSV die in het eerste elftal nog geen potten heeft kunnen breken en soms heb je valse buitenspelers die niet vaak in de positie komen om de bal uit met afgemeten voorzet naar De Jong te sturen.

Geen haptonoom dus, maar een paar goede, effectieve, dienende buitenspelers. Dat zal De Jong er volgend seizoen weer bovenop helpen. De vraag is natuurlijk wel, waar je die kunt vinden. Maar daartoe zal Brands, de technische chef van PSV, zijn netwerk van adviseurs, scouts en andere kenners raadplegen. Je mag ervan uitgaan dat de juiste tips ertussen zitten.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Gerard Kokhuis says:

    Beste Gijs, Beste Luuk.
    Een jaartje minder presteren, het kan. Maar het mag niet, nog los van het salaris! Is het licht bij Luuk deels gedoofd? Lijkt me niet. Een haptonoom (of in het regionale dialect..’n strieked’ kan uitkomst bieden. Hij zal zonder enige twijfel ook raad geven… kijk eens in de spiegel. Of nog beter, “Kijk dagelijks 5 minuten naar een schilderij met jouw portret en realiseer je bij welke clubs je altijd zo goed hebt gespeeld” Maar ja, dat schilderij ontbreekt nog steeds bij Luuk thuis? Nou ik weet nog een prachtig schilderij ergens hangen waar Luuk op staat, herkenbaar en met een overzicht van alle clubs waar hij heeft gespeeld, inclusief PSV. Recept: 5 minuten iedere dag! Wedden dat het dan weer helemaal goed komt? Gijs, met dank aan jouw huisgenoot en de haptonoom! (GK)




Archief