Zou het vreemd zijn om bij alle ijdelheid en gekheid waarmee de voormalige koning, keizer, admiraal, zijne majesteit Joop Munsterman, behept was, in elk geval te erkennen dat hij vóór de hel de hemel boven Twente opende.
Bij zijn afscheid als actief voetballer gaf Bryan Ruiz bij zijn club in Costa Rica aan graag een wedstrijd tegen FC Twente te willen spelen. Om die reden is de ploeg uit Enschede uitgenodigd de tegenstander te zijn als over een maand of twee na een indrukwekkende carrière die afscheidswedstrijd wordt gespeeld tegen Alajuelense, de huidige en dus laatste club van de Ruiz. De inmiddels 37-jarige middenvelder heeft laten weten dat FC Twente een bijzondere plek in zijn voetbalhart heeft. En dat is bijzonder omdat Ruiz ‘slechts’ twee seizoenen in het trotse rood van Enschede speelde: in 2009/2010 en 2010-2011. En dus gaat FC Twente er naar toe, naar ik vernam maakt er club er ook een trainingskamp van – 12 tot 22 december.
Precies, het gloriejaar van de eerste landstitel met ongekende taferelen in stad en regio.
Ook won FC Twente met Ruiz de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. De vraag is dan ook op de plaats wie Ruiz naar Twente haalde. Het waren de jaren van alles op en voor alles om de top te bereiken, eerst landskampioen en vervolgens de Europese top. In dat plaatje paste ook trainer Steve McLaren; Joop wilde Engels voetballen.
FC Twente werd landskampioen en aan de transfer van Ruiz verdiende de club ook nog eens twaalf miljoen. Een jaar of tien geleden kwam Dusan Tadic naar FC Twente. Dat bewijst eens temeer dat Munsterman voetbalgogme had, want Tadic is een van de beste voetballers in de vaderlandse competitie van het afgelopen decennium.
En toen moest het verhaal van Hakim Ziyech nog beginnen. En dat Munsterman aan overmoed te gronde ging, het geloof inderdaad Onze Lieve Heer in de Voetbalhemel te zijn voor waarheid aan te nemen, het is allemaal waar, en dat raakt ook alle slippendragers (zelfbenoemde topondernemers als Hoop en Hag en en niet te vergeten Aldo van der Laan) die zijn kloten kusten. Zonnekoninggedrag.
De enige die verzet bood was Johan Plageman en die werd aan de dijk gezet. Dat heb je met klokkenluiders. Plageman was bij FC Twente in volgorde van opkomst selectiespeler (bloedgroep Sportclub Enschede) de eerste die de aanvoerdersband droeg en bestuurder/saneerder. Hij liep als een der weinigen niet aan de leiband van de voormalige koning, keizer, admiraal, zijne majesteit Joop Munsterman.
Han Pape