En opnieuw ging het niet door, voor de tweede opeenvolgende keer. En dus blijft de Ronde van Overijssel steken op 67 edities. Oorzaak: de coronaproblematiek. Met ook het uitvallen van de editie in 2001 vanwege de MKZ-crisis zijn er dus vanaf de eerste Ronde van Overijssel in 1952 drie edities uitgevallen. Hopelijk kan in 2022 wel de 68e winnaar worden gehuldigd. Hoewel, moeten we dan niet spreken van de 69e winnaar?
Want in het eerste weekend van september 1950 organiseerden de Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen al onder de naam Ronde van Overijssel een tweedaagse wedstrijd. Een wedstrijd, die volgens het verslag in het Twentsch Dagblad Tubantia van maandag 4 september 1950 een sportief succes was, met veel toeschouwers en ruim 150 renners aan de start. Het parcours leidde van Deventer via Raalte, Ommen, Den Ham en Vroomshoop naar Almelo en vandaar naar Enschede, waar op de Varviksingel de eindstreep lag. De zege was voor de Brabander Maenen.
De tweede etappe ging via een Twentse lus van Enschede via Oldenzaal, Denekamp, Ootmarsum via Almelo en Markelo naar Deventer waar op de Ceintuurbaan de finishstreep was getrokken. Het stond er zwart van de mensen die de Amsterdammer Cor Witteveen als winnaar van deze etappe zagen binnenkomen en die ook als winnaar van het eindklassement van de Ronde van Overijssel werd gehuldigd. Opvallend detail: in de krant gebruikte men uitsluitend achternamen.
Bijna vijftien jaar heb ik deel uitgemaakt van het bestuur van de Ronde van Overijssel. Nooit is deze “vergeten” Ronde editie ter sprake gekomen. Pas enkele jaren geleden hoorde ik voor het eerst van deze wedstrijd. Natuurlijk zullen de eerste bestuurders ervan geweten hebben, maar blijkbaar telde voor hen die wedstrijd niet echt mee.
De vraag is of je deze tweedaagse toch moet meetellen. Is dat wel of niet afhankelijk van de organisatoren of moet de naam Ronde van Overijssel hier leidend in zijn? Dat het een tweedaagse was kan geen argument zijn, in 2012 werd de huidige Ronde van Overijssel ook als tweedaagse gereden. Op vrijdag een proloog op de flanken van de Holterberg, winnaar de Zuid-Afrikaan Reinardt Jansen van Rensburg, en op zaterdag de “gewone “ronde, met als winnaar Wim Stroetinga. Eindwinnaar werd Jansen van Rensburg.
Ik kijk dus met grote belangstelling uit naar de volgende editie van de Ronde van Overijssel, op de eerste zaterdag in mei in… nou, vooruit, toch maar optimistisch blijven, 2022. En wordt het dan de 68e of 69e winnaar? Ik heb wel een idee…
U ook ?
Harry Middeljans