Op 79-jarige leeftijd overleed anderhalve week geleden Gerrit Pluimers. Twee weken na zijn vrouw Corrie, die eind december als gevolg van corona, overleed. Gerrit lag in het ziekenhuis te Drachten, ook vanwege een corona-infectie. Gerrit was er één van vijf broers. Een sportieve familie. Met zijn broer Johan was Gerrit een in brede kring bekend als wielrenner. Ze hadden talent, het moet in de genen zitten, een vorm van aangeboren pure hartstocht, want ook anderen in de familie waren er duchtig mee behept. De geur van een vet gesmeerde ketting, van kaalgeschoren en met Midalgan ingesmeerde benen en die van de dood of de gladiolen.
Gerrit Pluimers genoot in zijn tienerjaren al een zekere dorpsfaam, want werd gestempeld als talent, als gereleveerd vaak in één adem genoemd met broer Johan. Als jong ventjes reden de jongs van Plumes al wedstrijden in het shirt van de Almelose Wieler Club De Zwaluwen. Lang en indrukwekkend was de erelijst van Gerrit qua grote wedstrijden niet, op een Overijsselse titel na, maar domme pech beëindigde zijn carrière in de dop, want op 17-jarige leeftijd sloeg het noodlot toe, een zware val. Gerrit moest zijn grootste hobby, het rijden van rondjes om de kerk, de wereld van de kermiskoers, op een laag pitje zetten vanwege die zware blessure.
Gerrit Pluimers werd recent gehuldigd voor zijn 60 jarig lidmaatschap vanuit de gemeente kwam oud-Zwaluw en nu wethouder Arjan Maathuis langs. Niettemin bleef Pluimers de sport van zoevende tubes en flitsende zweetshirts trouw, een leven lang, want tot voor zeer kort. Vanwege al zijn verdiensten ten dienste van de wielersport werd Pluimers bij de Almelose wielervereniging benoemd tot erelid (zie de foto hierboven met de deugd in het midden). Hij was zestig jaar actief lid van de Almelose club, die in de loop der decennia zoveel grote wielrenners voortbracht. Verloren voor de sport was Pluimers allerminst, want hij ging verder als sportmasseur, bij met name de voetbalclub Enter Vooruit, waar hij veertig jaar verzorger en masseur was. Ook stak hij veel werk in (de organisatie van) activiteiten bij AWV De Zwaluwen en in het dorp Enter. Pluimers was hij vertrouwenspersoon van veel sporters.
Ze waren in het gezin met vijf jongens, te weten Marinus, Arend-Jan, Berend, Johan en Gerrit, met wiens overlijden de laatste van het kwintet ook de laatste is die de aardse koers heeft verlaten. Die foto werd gemaakt door Henk Pluimers, een zoon van Berend. Henk fotografeert van alles in Enter, heeft een site die zijn naam draagt en is net als Gerrit vooral dol op wedstrijden van Enter Vooruit. Het vastgelegde tafereel dateert trouwens ook van geruime tijd geleden, want werd geschoten bij het feest vanwege de bruiloft van Johan.
Gerrit was één van de oprichters van Toerclub Enter en tevens erelid. Met een neef van hem (volgens mij ook een Gerrit) en een elf andere fietsers van de belendende Toerclub Rijssen ben ik in het najaar van 1989 in acht dagen van Rijssen naar Boedapest gefietst, 1.648 kilometer bij elkaar, in het spoor der Habsburgers. De racefiets heb ik nog, een relekwie. Fietsen zit er voor mij niet meer in, maar het was een majeure ervaring, waarbij ik niet zo van het klimmen ben en nog miner van het dalen, meer van de rondjes op de pleinen van Praag, Wenen en Boedapest.
Han Pape